Loading...

Kranio sakral terapi til spædbørn – en støtte til amningen

Amning kan være en smuk og nærværende oplevelse mellem mor og barn – men for mange mødre bliver den første tid præget af smerter, frustration og bekymring. Smerter under amning er ofte et tegn på, at noget ikke fungerer optimalt – og det skyldes ikke altid moderens teknik eller mælkeproduktion. Hos spædbarnet kan skjulte spændinger eller ubalancer i kroppen være en medvirkende årsag.

Som både ammespecialist og kranio sakral terapeut ser jeg ofte, hvordan blide behandlinger kan gøre en mærkbar forskel – både for barn og mor.

 

Hvordan påvirker spændinger amningen?

Under graviditet og fødsel udsættes barnets krop – især hoved, nakke og kæbe – for et stort pres. Det kan give spændinger, der påvirker barnets evne til at gabe godt op, få godt fat og sutte effektivt. Disse spændinger mærkes ikke nødvendigvis med det samme, men kan vise sig som:

  • Dårligt vakuum under amning

  • Kliklyde eller utætheder ved munden

  • Uro, gråd og kortvarige måltider

  • Smerter i brystvorten under eller efter amning

  • Favoritside ved amning

Når sugeteknikken ikke er optimal, kan det føre til ømhed, revner, sår og spændinger i brystet hos moderen – og en kædereaktion af frustration hos både mor og barn.

Hvad kan Kranio Sakral Terapi gøre?

Kranio sakral terapi (KST) er en nænsom behandlingsform, der arbejder med kroppens naturlige rytmer og bindevæv. Hos spædbørn anvender jeg meget blide teknikker til at afspænde kraniet, nakken, kæben og hele kroppen – med fokus på at støtte barnets evne til at die effektivt.

Formålet med behandlingen er:

  • At løsne spændinger, der hæmmer bevægelse i nakke, kæbe, kranie og tunge

  • At støtte nervesystemet i at finde ro og balance

  • At forbedre sutteteknikken

  • At mindske mors smerter forbundet med amning

Behandlingen foregår i barnets tempo.

 

Book din tid her

 

En helhedsorienteret tilgang

Fordi jeg både er uddannet ammespecilist og kranio sakral terapeut, ser jeg på hele billedet – både teknikken omkring amningen og barnets fysiske forudsætninger for at die. Det giver mulighed for målrettet hjælp og støtte, hvor både barnets trivsel og mors oplevelse bliver prioriteret og taget alvorlige.

Har du spørgsmål?

Hvis du oplever smerter under amning, eller hvis du har mistanke om, at dit barn kæmper med at få godt fat, er du meget velkommen til at kontakte mig. Sammen finder vi frem til, hvordan jeg bedst kan støtte jer.

 

Navn:
E-mail:

Vagusnerven og spædbørn – hvorfor ro og balance starter her

Græder din baby i mange timer hver dag, uden at noget rigtig hjælper? Det kan skyldes, at vagusnerven er belastet eller spændt.

Vagusnerven er en af kroppens vigtigste nerver og spiller en central rolle i reguleringen af ro, søvn og fordøjelse. Den hjælper med at aktivere det parasympatiske nervesystem – kroppens naturlige hvile- og genopbygningssystem. Når vagusnerven fungerer optimalt, understøtter den babyens evne til at finde ro, falde i søvn og fordøje maden.

Hvis vagusnerven derimod er overbelastet – f.eks. efter en kompliceret fødsel, ved spændinger i kroppen eller som følge af overstimulering – kan det være svært for barnet at finde ro. Det kan vise sig ved:

  • Vedvarende gråd eller uro

  • Søvnproblemer

  • Urolig mave eller fordøjelsesbesvær

  • Generel spændthed i kroppen

Her kan kranio sakral terapi gøre en stor forskel. Det er en nænsom og blid behandlingsform, som kan hjælpe med at afspænde vagusnerven og støtte barnets nervesystem i at finde ro og balance. Mange forældre oplever positive forandringer allerede efter én eller få behandlinger.

En mor beskrev det således:
"Efter behandlingen sov vores baby bedre og virkede til at have mere ro på kroppen – det var som om hele nervesystemet faldt til ro."
– Mor til baby på 4 uger


Faglig viden og forskning om vagusnerven hos spædbørn

Vagusnerven – også kaldet den vandrende nerve – forbinder hjernen med en lang række af kroppens organer, herunder hjerte, lunger og mave-tarmsystem. Den spiller en nøglerolle i spædbørns udvikling og evne til at regulere sig selv følelsesmæssigt og fysisk.

Den samlede forskning peger på, at vagusnerven spiller en langt større rolle i spædbarnets trivsel, end man tidligere har været opmærksom på. Behandlinger, der nænsomt understøtter denne del af nervesystemet, kan derfor have stor betydning i en tidlig og sårbar fase af barnets liv.